mandag den 29. november 2010

Tyrkiet - ven eller fjende?

Oprindelig havde jeg ikke tænkt mig at skulle skrive indlæg om den nyeste offentliggørelse af Wikileaks-dokumenterne. Så langt fra! Men blandt dokumenterne var der nogle amerikanske observationer vedrørende Tyrkiet, som i skrivende stund endnu ikke er blevet refereret i de danske medier. Og så må vi andre jo træde til!


Ifølge tyske Der Spiegel, som har haft priviligeret adgang til dokumenterne, er den amerikanske regering skeptiske overfor Tyrkiets troværdighed som partner. Blandt andet viser dokumenterne, at landets premierminister Erdogan udelukkende får sine informationer fra stærkt islamistiske nyhedsmedier.


Dokumenterne viser ligeledes en bekymring over Tyrkiets ambitioner om at genoplive det Osmanniske Imperium.


Derudover dokumenteres også at en regeringsrådgiver overfor sin amerikanske samtalepartner har erklæret at Tyrkiet vil ‘tage Andalusien tilbage og hævne nederlaget i belejringen af Wien i 1683’. Af hensyn til eventuelle geografisk ukyndige læsere skal det tilføjes, at Andalusien altså er en sydligt beliggende spansk provins og feriemål for mange danskere!


Det er sandt nok at en regeringsrådgiver ikke er en minister, men ikke desto mindre er dette et yderst bemærkelsesværdigt udsagn som, Erdogans almindelige adfærd taget i betragtning, bør tages seriøst.


Afsløringerne er næppe overraskende for de, der som jeg selv er nyhedsnarkomaner og som forstår dels at læse indenad og dels at tænke over verdens gang. Ikke desto mindre er det en historie som det er yderst relevant at få frem, og så længe landets mainstreammedier holder sig tilbage, har jeg bestemt ikke noget imod at gøre mit!


Ingen kommentarer: