tirsdag den 17. maj 2011

Advokat fængslet for at støtte sin klient

Her i Vesten, opfatter vi det normalt som en forsvarers opgave at støtte sin klient, og at arbejde for klientens bedste. Men sådan er det langt fra alle steder i verden!

Javid Houtan Kian er en iransk advokat, som siden oktober har siddet fængslet for at gøre netop dette - at forsvare sin klient! Hans klient, Sakineh Mohammadi Ashtiani, har siddet fængslet siden 2006 under anklager om et ‘ulovligt seksuelt forhold udenfor ægteskabet’. Hun afventer i øjeblikket på at modtage sin straf ‘ døden ved stening.

Regimet i den Islamiske Republik foretrækker i sagens natur at holde den slags snavsetøj inden døre, men advokaten har medvirket til at sprede oplysningen om Sakineh Mohammadi Ashtiani's sag til offentligheden her i Vesten.

For de af os der lever i et land, hvor offentlighed i retsplejen er en selvfølge, kan det synes underligt at netop dén regering som jo er den fremmeste repræsentant for Fredens Religion, islams avantgarde, Den Islamiske Republik Iran, ikke kan tåle offentlighedens kendskab til landets retspraksis. Men sådan er det ikke desto mindre.

Derfor blev Javid Houtan Kian arresteret tilbage i oktober måned sidste år, og har gennem sin tid i fængslet været udsat for meget brutal tortur. Ifølge et brev som det er lykkedes advokaten at smugle ud tidligere i år, er han blevet brændt med cigaretter på ben, fødder og testikler. Desuden har han fået 12 tænder slået ud af vagter med et tydeligt behov for at afreagere.

Her for nylig fik advokaten så endelig sin dom: 11 års fængsel. 11 år i fængsel for at hjælpe sin klient. 11 år mere med tortur, tæsk og brændemærker.

Klienten, Sakineh Mohammadi Ashtiani, afventer stadig sin henrettelse for utroskab.

Dette er Iran anno 2011.

Ingen kommentarer: