lørdag den 23. juli 2011

Løse ender i Oslo-bomben

Efter angrebet mod Norge i går, begynder spekulationerne om hvem der står bag og hvad årsagen til angrebet måtte være.


I skrivende stund har det norske politi anholdt den person der foretog nedskydningen af et større antal DSU’ere, der deltog i en sommerlejr på en mindre ø i nærheden af Oslo. Og det menes at der er tale om den samme person som stod bag placeringen af bomben uden for en regeringsbygning i Oslo. Den pågældendes navn opgives til at være Anders Behring Breivik, 32 år og stærkt nationalistisk anlagt. Det antydes at han var alene om sin forbrydelse. Og selvfølgelig skal han bures inde på livstid. Så langt så godt.


Men allerede nu står det klart, at der er temmelig mange løse ender i sagen. For nu at tage de mest oplagte:


- intet i Anders Bejring Breivik’s offentliggjorte baggrund forklarer hvor han har lært sig at producere en så kraftig bombe, som der var tale om her. Endsige da at time detonationen, så han selv kunne nå at slippe væk fra stedet inden sprængningen. Den slags kræver en betydelig ekspertice - hvor fik han den fra? Hjælp har han sikkert fået, men hvorfra?

- Da Breivik begav sig ud på Utøya for at nedskyde de unge socialdemokrater, må han have vidst at der kun var to mulige måder han nogensinde ville komme til at forlade øen på: enten i en ligsæk eller iklædt håndjern. Den form for selvopofrelse er uhørt i såkaldt ‘højreorienterede’ eller nationalistiske kredse. Dette er en utroligt vigtig detalje, som jeg endnu mangler at se en troværdig forklaring på.

- Terrorgruppen Ansar al-Jihad al-Alami var meget hurtigt ude for at påtage sig ansvaret for udåden, men trak det så tilbage igen. Begge erklæringer blev afgivet via bevægelsens vanlige kanaler, og er derfor blevet anset som værende troværdige.

- såvel hans facebookprofil som twitter-konto blev oprettet den 17/7, altså for blot ganske få dage siden. Begge er for øvrigt blevet nedlagt nu. Og de fotos derfra som nu kan ses overalt på internettet, er tydeligt fotoshoppet. Et tip: såvel øjne som mund er taget fra skuespilleren David Duchovny, kendt som agent Mulder fra TV-serien X-files.

- Der har været gjort forsøg på at fremføre en påstand om at Breivik i virkeligheden er bloggeren ‘Fjordman’, som er velkendt i mod-jihad kredse. Fjordman er naturligvis et kunstnernavn, men flere der kender manden personligt har uafhængigt af hinanden bekræftet at de har været i kontakt med ham i løbet af aftenen og at han således ikke har siddet i politiforhør. Desuden har Fjordman løbende opdateret om situationen på Gates of Vienna.


Som det fremgår, er der således et par ting som savner en forklaring. Det eneste der kan siges med sikkerhed, er at der er nogen der har gang i et meget stort spil - et spil af den slags, hvor kun de direkte involverede ved hvad der er sandhed og hvad der er bedrag. Og det sidstnævnte er nok hvad der er mest af i nyhedsstrømmen på nuværende tidspunkt!


Ingen kommentarer: