fredag den 21. oktober 2011

Islamforsker hylder Osama bin Laden i anonym blog

Sådan lyder overskriften på en stort opsat artikel i dagens udgave af Dagbladet Politiken. Artiklen handler om en phd-studerende på Aarhus Universitet, og hyldesten fandt sted på Eftertanke. Kaspers blog, kaldet barmhjertighedensprofet, er nu blevet slettet, så i stedet henviser jeg til mit eget svar til Kaspers hyldest fra den 3. maj. Som det fremgår af mit indlæg, har Kasper Mathiesens identitet som manden bag ‘barmhjertighedensprofet’ været kendt af offentligheden i mere end fem måneder. Men nu er dagspressen så kommet med ind over, og med den også et krav om offentlig stillingtagen fra såvel bloggeren selv som hans arbejdsgiver, Aarhus Universitet.


Selv påstår Kasper Mathiesen overfor Politiken at han ikke hyldede bin Laden, men blot finder at han var én af de mest fascinerende skikkelser i vor tid. Denne påstand tilbageviser William Jansen i denne artikel på sin blog, Bohemian Rhapsody.Det fremstår helt klart, at Kasper Mathiesen bedrev en helt åben og bevidst hyldest af Osama bin Laden, og at hyldesten fandt sted på selveste Kristeligt Dagblads blogportal.

Personligt jeg ikke andet at tilføje til sagen, end at jeg er ubetinget tilhænger af ubetinget ytringsfrihed - og at dette også gælder for personer der bakker om om bevægelser som al-Qaeda og Hiz but-Tahrir. Selvfølgelig, hvad ellers? Problemet i Kasper Mathiesens tilfælde er blot dét, at han sidder på Aarhus Universitet, en offentlig institution, hvor han for offentlige midler forsker i islam. Og selv om man selvfølgelig forventer at forskere udviser et vist engagement indenfor deres emne, rejser sagen dog alligevel det vigtige spørgsmål hvorvidt Kasper Mathiesen evner at bevare den nødvendige objektivitet i sin forskning. Dette er et spørgsmål som universitetet må afklare, eventuelt i dialog med de politikere som i sidste ende lægger rammerne for de midler der anvendes til forskning på landets universiteter.


Udover det er det aldeles glimrende at journalisten, Morten Skjoldager, har blotlagt Kasper Mathiesens holdninger som hardcore islamist. Én af forudsætningerne for ytringsfriheden er nemlig at man står på mål for sine ytringer, og det kommer Kasper til fremover.


Ingen kommentarer: