søndag den 1. januar 2012

Konservative i Aarhus: Uacceptabelt at bøje sig

Sagerne om nogle skoler og daginstitutioners aflysning af Julen, får nu et politisk efterspil her i Aarhus. Det Konservative Folkepartis byrådsgruppe har nemlig for et par dage siden fremsat et beslutningsforslag, som skal sikre at Julen bliver fejret på behørig vis i kommunens institutioner.


Der er to grunde til at jeg skriver om forslaget her på bloggen. Den ene er den enkle, at jeg tidligere har skrevet om problematikken, og gerne vil følge det lidt til dørs - nu, hvor der altså kommer en debat i byrådssalen over emnet. Den anden grund er at de tre konservative i Aarhus Byråd blandt andet sidder på min stemme. Dermed har jeg jo også et vist ejerskab i hvad de nu går rundt og laver, derinde i den kommunale førerbunker!


Forslaget, som kan læses i sin helhed her, fastslår i sin enkelhed at skoler og institutioner i forbindelse med højtider som Jul, Påske og Pinse ikke ændrer ved eller undlader at gennemføre de højttider som skoler plejer markere. Et meget enkelt forslag, som ikke burde være nødvendigt - men som altså åbenbart er det!


Forslaget er godt og fornuftigt, fordi den konservative gruppe dermed fastslår at selv om man ikke ønsker at blande sig i alt der sker i skoler og institutioner, er man dog villige til at sikre et politisk ejerskab for de grundlæggende værdier som vort samfund bygger på. Samtidig tvinger byrådsgruppen de øvrige partier til at melde deres holdning klart ud og til at argumentere åbent og offentligt for deres synspunkter. Især glæder jeg mig meget til at høre synspunkterne fra de røde partier i salen! Forslaget bliver selvfølgelig stemt ned. Det røde flertal skal ikke have noget klinket i forhold til de imamer og ‘kulturforeninger’, som deres flertal er afhængigt af. Men de vil blive hængt op på det bagefter - blandt andet af mig, og ganske sikkert også af den konservative gruppeformand, Anne Mette Villadsen. Og mon ikke temaet vil blive berørt i forbindelse med næste byrådsvalg i november ’13?


Venstres ordfører, Henrik Vestergaard, er i den forbindelse ude med en interessant melding. På den ene side er man i Venstre enige i det konservative sigte. På den anden side ønsker man ikke at støtte forslaget (sådan forstår jeg ham), idet Venstre hellere vil overlade den slags beslutninger til institutionerne og forældrene selv.


I princippet har Henrik Vestergaard selvfølgelig ret. Som udgangspunkt er det sådan, at de beslutninger der kan træffes lokalt, selvfølgelig også skal det. Alligevel er der mindst to grunde til at Venstre tager fejl i deres argumentation. For det første har det politiske niveau ansvaret for at fastsætte de helt grundlæggende værdier i institutionerne og for at sikre, at disse er i overensstemmelse med de værdisæt som vort samfund bygger på. Principielle beslutninger om grundlæggende værdier inden for det offentlige, skal træffes af folkevalgte.


Den anden grund er, at vi i disse år oplever et frontalt angreb fra islam mod de helt grundlæggende værdier som vort samfund bygger på. Herunder ikke mindst sekulære værdier som ytringsfrihed og lige rettigheder for alle, uanset køn eller religiøs observans. Og i forbindelse med denne værdikamp får imamerne frivillig hjælp fra såkaldt ‘helt almindelige’ venstreorienterede, der med udgangspunkt i kulturelt selvhad har besluttet sig for at hjælpe til med at vælte civilisationens læs. Lige for tiden er deres favoritmål altså kirken og alt hvad dertil hører. Det er for så vidt legitimt nok, men problemet for en Henrik Vestergaard og hans parti er, at på et eller andet tidspunkt kommer man altså til at tegne en streg i sandet ‘hertil og ikke længere’. Og tro mig: Jo længere tid man venter med at tegne stregen, jo længere man lader sig skubbe tilbage - jo mere vanskeligt bliver dilemmaet også! For jo længere man lader sig skubbe tilbage, jo sværere vil det for det første være at finde et rimeligt sted at placere stregen - dertil kommer at magtforholdet forskubbes hver gang man giver sig. Det er med andre ord bedre at tegne stregen nu, mens det stadig er relativt enkelt at gøre det - fremfor at vente til den dag, hvor man skal forhandle om det eller hvor stregen måske endda tegnes af andre.

Det principielle i diskussionen går således betydeligt dybere og længere, end blot princippet om at lægge alle beslutninger ud lokalt som man kan slippe af sted med. Der er tale om kulturkamp i højeste potens, og det er derfor godt og rigtigt at de konservative i Aarhus nu tager kampen op.


Ingen kommentarer: