mandag den 25. juni 2012

Da Vestager snigløb Thorning


Dagens store samtaleemne i dansk politik er nedfaldet efter skatteaftalen, som blev indgået i fredags. De umiddelbare konsekvenser er tydelige at se: regeringen vakler, regeringspartiet SF er truet af nedsmeltning – og statsministeren er blevet gjort til grin. Samtidig fremstår Lars Barfoed som den store, borgerlige sejrherre der fik Venstre tilbage til bordet.

Efterhånden som røgen letter og forløbet tydeliggøres, står det tiltagende klart at den radikale leder Margrethe Vestager har snigløbet både statsministeren og sine regeringspartnere – og at hun ønsker at hele verden skal have kendskab hertil.

Først vil jeg gerne opfordre til at man læser Trine Nebels blogindlæg her. Trine Nebel fremlægger forløbet kort, kontant og lidenskabsløst. Herunder ikke mindst forløbet omkring de nu berømte SMS-kontakter mellem Vestager og Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjorth.

Hvorefter hun så stiller de to væsentlige spørgsmål: For det første: hvordan kunne Dagbladet Politiken så hurtigt opnå aktindsigt i SMS-beskederne – faktisk bragte avisen jo historien allerede lørdag. Det andet spørgsmål lyder så hvordan Politiken kunne vide at der ’var noget at komme efter’ på SMS-fronten.

Senere i går fandt der så en udveksling sted på Twitter mellem Trine Nebel og journalist på DR, Mette Mayli Albæk. I denne offentlige udveksling mellem de to, udtalte Albæk at hun VIDSTE at sagsbehandlingstiden i ministeriet var på under tre timer. Hvilket er helt vildt ekstrem kort tid for en ansøgning om aktindsigt. Den slags plejer ellers at kunen tage uger, men ikke i dette tilfælde. Mette Mayli Albæk oplyste, at anmodningen om aktindsigt blev registreret i ministeriet fredag klokken 14.46. Klokken 17.15 lå SMS-korrespondancen der fra ministeriet.

For de politisk musikalske er det tydeligt, at Politiken som minimum har fået et tip fra en højtstående kilde i Økonomiministeriet og at samme højtstående kilde har haft en interesse i at få korrespondancen frigivet i en fart. Denne højtstående kilde må nødvendigvis være enten Vestager selv eller hendes spindoktor.

Med denne ekstra viden i baghånden, vil jeg opfordre læserne til at vende tilbage til Trine Nebels blog og læse den sidste del – dén, med deloverskriften ’konspirationsteori’. Ganske som Trine Nebel tror jeg nemlig heller ikke på tilfældigheder i politik – og med dét i baghovedet mener jeg faktisk, at Nebels konklusion om hvad der virkelig skete i fredags giver god mening.   


Ingen kommentarer: